Familiegebouw appartement voor zoon met autisme

LISSABON, Maine – Op 21-jarige leeftijd is Dawson Martel klaar om te leren hoe hij op zichzelf kan wonen.

Geboren met autisme, is het altijd moeilijker voor hem geweest om dezelfde mijlpalen te bereiken als zijn leeftijdsgenoten.

Maar dat heeft hem nooit eerder laten stoppen.

Advertentie – Lees hieronder verder

Dawson Martel wordt door velen beschreven als een opgewekte, hardwerkende persoon. Hij was een actief lid van verschillende sportteams en studentenorganisaties voordat hij in 2019 afstudeerde aan de middelbare school in Lissabon. Hij ging naar Central Maine Community College met studiebeurzen in de hand, maar hij vertrok kort nadat hij zich realiseerde dat het niet de juiste pasvorm voor hem was.

Nu werkt hij 30 uur per week tussen The Sausage Kitchen, Frank’s Restaurant and Pub en The Green Ladle, waar hij twee jaar studeerde.

“Hij springt erin, hij helpt, hij doet alles wat hem wordt gevraagd”, zegt Tony Austin, eigenaar van Frank’s Restaurant and Pub.

De volgende stap, zeggen zijn ouders, is zelfstandig leren leven.

Dawson Martel is het daarmee eens. Hij zei dat hij niet voor altijd bij zijn ouders wil wonen en hoopt een eigen plek te krijgen “omdat ik ergens alleen moet zijn.”

Kerry-Ann en Aaron Martel bouwen een aangebouwde garage voor twee auto’s met een appartement op de tweede verdieping waar hun zoon in kan trekken. Sinds de bouw vijf maanden geleden begon, heeft Dawson Martel samen met zijn ouders, vrienden en aannemers gewerkt en een actieve rol gespeeld bij de bouw van zijn nieuwe huis.

De Martels zijn geen vreemden voor de uitdagingen van de woningbouw. Van 2003 tot 2004 namen Kerry-Ann en Aaron Martel deel aan het zelfhulpprogramma voor huiseigendom van Community Concepts, waarbij ze samen met zes andere families zeven huizen bouwden, waaronder hun eigen.

Nu willen ze dat hun zoon een plek voor zichzelf heeft met zijn ondersteuningssysteem binnen handbereik.

“Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat wanneer ik hem geen hulp meer kan bieden, we hem hebben geleerd op zichzelf te wonen en dat hij zo min mogelijk ondersteuning nodig heeft”, zei Aaron Martel. “Dit is de beste manier die we hebben bedacht.”

Hij erkende dat ze in plaats daarvan een programma voor begeleid wonen hadden kunnen vinden voor mensen met speciale behoeften.

“Dat zijn geweldige programma’s, maar voor ons, voor ons gezin, was dat gewoon niet waar we ons prettig bij voelden”, zei hij. “We weten dat deze route echt het beste voor hem is.”

Bridges to Success casemanager Devin Flynn zei dat Dawson Martel een inspiratie voor anderen is.

“Je ziet niet veel mensen met autisme, die behoeften hebben die drie banen hebben en vrijwilligerswerk doen, en, ik bedoel, hij heeft een vol schema,” zei Flynn.

“Ik weet niet eens zeker hoeveel Dawson weet, maar hij verspreidt het bewustzijn door gewoon dit soort dingen te doen,” voegde hij eraan toe. “Wat betreft voorzieningen voor gehandicapten en zo, heb ik het gevoel dat mensen erg geneigd zijn te denken dat ze zo’n laag plafond hebben of dat hun opties beperkt zijn. Hij (is) gewoon een perfect voorbeeld, gewoon omdat je misschien wat harder moet werken, wil nog niet zeggen dat je niet kunt doen wat je wilt doen.

Ondanks een uitgebreid ondersteuningsnetwerk was het een moeilijke, kostbare weg.

Twee jaar geleden zei Aaron Martel dat de hele constructie $ 110.000 kostte. Nadat ze hun huis hadden geherfinancierd, hebben ze $ 130.000 in het project gestopt en zijn ze tot stilstand gekomen.

De buitenkant is klaar, samen met wat interieurwerk, maar ondanks het verkleinen van de oorspronkelijke plannen en het verlagen van de kosten, hebben ze geen geld meer.

Vanaf nu zullen Dawson Martel en zijn vader werken om het appartement met twee slaapkamers zelf af te werken.

“Het is belangrijk om Dawson erbij te betrekken, want hoe weet Dawson dat hij geen elektricien wil worden?” zei Aaron Martel. ‘Hoe weet Dawson dat hij geen loodgieter wil worden? Een aannemer? Weet je, hij zou kunnen ontdekken dat hij graag met zijn handen werkt.’

Aaron Martel schat dat het enkele jaren zal duren voordat ze het appartement kunnen voltooien.

Twee keer per maand doen Dawson Martel en zijn moeder vrijwilligerswerk bij de ReStore in Topsham, een tweedehandswinkel voor meubels en bouwbenodigdheden die wordt gerund door Habitat for Humanity. Gedoneerde artikelen krijgen 50% korting bij de ReStore, maar vrijwilligers krijgen 25% extra.

Het is nog een andere methode die de Martels hebben gevonden om kosten te besparen.

“Niemand verdient een eigen ruimte, zoals Dawson doet”, zegt Topsham Habitat for Humanity Director of Development and Community Engagement Katie Luce. “Hij is zo’n harde werker. Hij doet zijn uiterste best om andere mensen te helpen… Dawson verdient een thuis en ik wil er alles aan doen om te helpen.’

Twee vrienden van de familie, Margaret Tibbetts en Annette Wilson, richtten een GoFundMe om hen te helpen geld in te zamelen om het appartement voor Dawson Martel af te maken.

“Zij zijn altijd de eerste mensen als je hulp nodig hebt om op te staan ​​en te zeggen: wat heb je nodig, wat kan ik voor je doen?” zei Tibbetts.

Ze herinnerde zich een keer dat ze hulp nodig had bij het starten van haar auto laat op een avond nadat ze haar dochter van haar werk had opgehaald. Aaron Martel, in zijn pyjama, was degene die haar te hulp kwam.

‘Zij zijn niet degenen die om hulp hebben gevraagd,’ legde Tibbetts uit. “We zeiden min of meer: ​​’Nou, laten we eens kijken wat we kunnen doen. Hoe kunnen we je hierbij helpen?’ Dus om iets terug te kunnen doen voor alles wat ze hebben gedaan voor de gemeenschap, voor hun kind, voor mijn kinderen,’ zei ze, terwijl ze wegliep.

De Martels zijn niet kieskeurig. Ze zeiden dat ze graag overgebleven bouwbenodigdheden, zoals overgebleven tegels, of gebruikte items, zoals keukenkasten, zouden ontvangen zodra het interieur klaar is.

Dawson Martel zei dat hij opgewonden is om op een dag het appartement af te maken. Maar hij is teleurgesteld dat het niet klaar was op 4 mei, algemeen erkend als Star Wars-dag.

Als fervent fan droomt hij ervan om in een appartement met Star Wars-thema te wonen. Hij is van plan om samen met zijn ouders te blijven werken om de constructie af te ronden totdat die droom werkelijkheid kan worden.

© 2022 Zon Journaal
Gedistribueerd door Tribune Content Agency, LLC

creditSource link

Conventionhandicapverdrag.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart